Samsa Çavuş Kimdir?

>>> Hazırlayan: İlhan BOZKURT, yayın tarihi - 30/10/2019 -

Göynük bolu

Kuruluş Osmanlı dizisiyle gündeme gelen Samsa Çavuş, Bolu'nun Mudurnu ilçesi'inin Göynük'e son sınır köyü olan Samsa Çavuş Köyü'nde yaşamıştır. Çavuşderesi olarak bilinen Samsa Çavuş köyünde bizzat Samsa çavuşun kendisi tarafından yaptırılan tarihi Cami ve daha sonra yaptırılan Türbe bulunmaktadır. Her iki eser de malesef gerek bakım gerekse tanıtım eksikliği nedeniyle çoğu kişi tarafından yeterince bilinmemektedir.

 

Samsa Çavuş Kimdir?

XIII. yüzyılın sonları ile XIV. yüzyılın başlarında yaşayan ve Osmanlı Devleti’nde ilk çavuş ünvanını taşıyan Samsa Çavuş, Osman Gazi’nin silah arkadaşlarındandır. Bolu'nun ilçeleri olan Mudurnu ve Göynük ile Taraklı ve İnegöl’ün fethinde önemli görevlerde bulunmuş; İznik kuşatmasına katılmıştır.

 

mudurnu Samsa Çavuş Cami

 

Bolu Salnamesinde Samsa Çavuş Camisi olarak bahsedilen ve Samsa Çavuş tarafından yaptırıldığı kuvvetle kabul edilen cami 8 x 8.5 m. ölçülerindedir. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 10.08.1988 tarih ve 417 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

 

Samsa çavuş çamisi, Anadolu'nun ilk devir Osmanlı eserleri arasındaki en eski camilerden biridir. Bolu/Mudurnu sınırları içindeki bu cami kareye yakın dikdörtgen planlıdır ve Cuma Mescidi olarak inşa edilmiştir. Kuzey ve doğu duvarlarında tahripler olan eser moloz taşlarla ve aralara ahşap hatıl konmak suretiyle inşa edilmiştir. Köşelerinde ise kesme taşlar kullanılmıştır. Caminin ahşap çatısı alaturka kiremitle örtülüdür. Çatıda bozulan bazı bölümler marsilya tipi kiremitle yenilenmiştir. Cami içinde doğu-batı doğrultusunda ahşap mahfil, güzel bir ahşap işçiliği gösteren minber ve mihrap bulunmaktadır.

Bize destek için Facebook sayfamızı buradan BEĞEN'in

Facebook'ta Paylaş

 

 

Samsa Çavuş kimdirSamsa Çavuş Mezarı

 

Yıllarca unutulan Samsa Çavuş'un türbesi ve Camisi yeterli tanıtım yapılırsa Mudurnu ve Göynük için önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Not: Gerçek İslam inancında fotoğrafta görüldüğü gibi Kabre karşı namaz kılınmaz, Ölülerden yardım veya şefaat istenmez, kabirler sadece düşünmek ve ders çıkarmak için ziyaret edilir.Yardım yalnızca Allah'tan istenir, dua ve ibadet yalnızca Allah'a yönelinerek yapılır)

 

süleyman paşa cami göynükSamsa Çavuş Camisi :

Samsa Çavuş tarafından yaptırılan ve Anadolu'daki nadir ilk dönem Osmanlı esrlerinden olan caminin ilgi bekleyen ahşap işlemeli iç mekanından bir görüntü..

 

 

Samsa Çavuş Köyüne nasıl gidilir.

 

İstanbul istikametinden batı yönünde sırası ile Sakarya-Akyazı-Dokurcun-Taşkesti beldesine ulaşılır. Taşkesti beldesinden yaklaşık 10 km sonra Göynük sapağına girilir ve ortalama 5 km sonra Samsa çavuş (Çavuşdersi) köyüne varılır. Göynük istikametinden gelmek isteyenler ise Sakarya-Taraklı-Göynük-Mudurnu istikametinde ilerlemelidir. Göynük'ten Mudurnu istikametine doğru ilerlendiğinde Samsa Çavuş köyü Mudurnu-Göynük sınırını belirlemektedir.

 

Hazırlayan: İlhan BOZKURT

BİZİ TAKİP İÇİN YUKARIDAKİ LİNKTEN FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞENMEYİ UNUTMAYIN

 

Yararlanılan Kaynaklar:

kulturportali.gov.tr