Sülüklük tedavisi ve hacamat
>>> Tarih: 01/02/2015
Sülükle tedavi nedir nasıl yapılır
Sülük tedavisi Türkiye'de uygulanan önemli geleneksel tedavi yöntemlerinden biridir. Tıbbi sülükle tedavi uygulması yurtdışında da uzun yıllardır bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Yurt dışına satışı ve ithalatı devlet kotası ile sınırlı olan doğal sülük tedavi merkezlerinde bir çok hastalık için şifa kaynağı olabiliyor.
Türkiye'de de 2015 yılında resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle birlikte sülük tedavi merkezleri Sağlık Bakanlığı denetimine alınarak açılış izinleri Bakanlıkça verilmeye başlanmıştır.
“Hayvanların doktoru “kara hekim” ve “dualı hayvan” gibi isimlerle anılan tıbbi sülük, eski İngilizce’deki “leace”, yani “tabip” kelimesinden de türetilerek Hirudoterapi veya Leech Therapy olarak batı literatüründe yerini almıştır. Sülük ve tedavisi hakkında son 50 yılda bir çok araştırma yapılmıştır.
Alman Sağlık Kanunu’nun 2. ve 4. maddelerine göre tıbbi sülük “hazır bir ilaç” olarak kabul edilmiş ve bir çok hastalığın tedavisinde etkili sonuçlar veren bir tedavi olarak kullanılmaktadır.
Petek Dinçöz de sülüklere emdiriyor
Sülükle tedaviden ünlü yıldızlar da faydalanıyor. Bazı şanslı sülükler de tabi onlardan faydalanıyor:) 47 yaşında olmasına karşın hala genç kızlara taş çıkartan Demi Moore güzelliğinin sırrının sülükle tedavi olduğunu söylüyor. Avusturya’da bir klinikte sülük tedavisi gördüğünü anlatan Moore’un bu açıklamasından sonra o klinikte müşteri patlaması yaşandı. Sülükle tedavi uygulatan ünlü Türklerin başında ise Petek Dinçöz geliyor. Dinçöz bir süre önce yaptığı açıklamada formunu Rus uzmanların uyguladığı sülük tedavisiyle koruduğunu anlattı.
Sülük tedavisi nasıl yapılır
Sülük tedavisinin hastalıklardaki etki mekanizması nasıl çalışıyor
Maharetleri Hirudin ve Calin adlı maddeleri içeren salgılarında saklı. Tıbbi sülükler tıpkı enjektörle verilen ilaçlar gibi yapıştıkları insan vücuduna ağızlarından ilaç denebilecek salgılar yayamaktadırlar. Ağzının ortasındaki kanalda ilaç olarak tanımlanan ve içinde 105 civarında bioaktif madde bulunan bir salgı biriktirmektedirler. Sülüğü tedavilerde işe yarayan bir ilaç haline dönüştüren özellik işte bu salgısıdır. Dolayısıyla sülük bilinenin tersine sadece vücuttaki kanı emerek değil aynı zamanda ağzındaki bu salgıyı vucuda vererek etki eder. Hhirudoterapi bu nedenle önemli bir tedavi şeklidir.
Sülük hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor
Sülük ilaç endistrisi için önemli bir hammaddedir. Kalp ve kolesterol ilaçları ile birçok kremin içinde bulunan hammadde sülükten elde ediliyor. Sülüklerin ağızlarından salgıladıkları maddeler kanın pıhtılaşmasını engelliyor ve ağrı kesici, mikrop öldürücü, tansiyon dengeleyici, kas gevşetici, bağışıklık sistemini düzenleyici ve stres giderici etki oluşturuyor. Ayrıca sinir hücrelerinin tamir edilmesini de hızlandırıyor. Tıbbi sülük tedavisi genellikle şu hastalıklar için uygulanıyor:
-Varisler, venöz yetmezlikler.
-Diyabetik ayak yaraları, damar tıkanıklıkları.
-Fibromialji, kas yaralanmaları, tendinitler.
-Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar.
-Diz kireçlenmeleri ve diğer eklem kireçlenmeleri.
-Bazı göz hastalıkları (Üveit, Behçet hastalığı, Makulopatiler, Sarı nokta, Diabetik retinopati, Hipertansif retinopati, Retinitis pigmentoza, Optik atrofi ve göz sinir zedelenmeleri).
-Muhtelif kalp ve damar hastalıkları.
-Migren, kulak çınlamaları.
-Nörodejenaratif sinir sistemi hastalıkları (Epilepsi, otistik çocuklar, MS denilen multipl skleroz, motor nöron hastalıkları).
-Yüz felci ve diğer felçler.
Sülük tedavisi uygulama yöntemleri
15 sülük ortalama 1 saat süresince emiyor. Bir sülük ise 1-2 mililitre kadar kanı emiyor. Bir sülük tedavisi seansında 8-15 arası sülük kullanılıyor. Bir saat kadar süren bu seansın bitiminde sülüğün bıraktığı yerdeki kan kesiliyor. İlk yapıştıklarında bir miktar geçici kızarıklık olabiliyor. Sülükle tedavi ayak, bacak, diz, göğüs, ense, sırt, bel, omuz, göz ve burun kenarları, alın ve şakaklar ile kulak arkasına uygulanıyor. Ayak altları, avuç içi, göz kapağı, boyun, koltukaltı ve kasık gibi bölgelere ise yapılmıyor.