kırmıız benekli alabalık mercan balığı

Kırmızı benekli alabalık bölgede mercan balığı olarak isimlendirilir. Alabalık denince ilk akla gelen temiz ve içilebilir sudur. Doğal ve temiz ortamda yetişen Kırmızı benekli alabalık Latince adı ile Salmonidae familyasının bir türü olarak kabul edilir ve ülkemizde 5 türü görülmektedir. Bu türlerden çeşitli hastalıkların geleneksel ve doğal tedavisi için kullanılan türü  Mercan balığı veya Anadolu Alabalığı olarak bilinen Salmo trutta macrostigma, Dumerill, 1858 dir. Mercan balığı mide, eklem rahatsızlıkları, kırıklar, kireçlenme gibi çeşitli sağlık sorunlarının gelenekesel tedavisinde kullanılır.

Kırmızı benekli alabalık olarak bilinen ve çeşitli yörelerde Mercan balığı, Dağ alası, Dağ  alabalığı olarak da adlandırılan  Anadolu alabalığının bilimsel sınıflamadaki adı Salmo trutta macrostigma (Dummeril,1858)dır. Salmonidae familyasına ait  bir alt türdür. Kırmızı benekli alabalık nerede bulunur, fiyatı ve faydaları nelerdir, yağı nasıl yapılır, nasıl avlanır gibi konuları sizin için araştırdık.

 

 

Mercan balığı-Kırmızı benekli alabalık-hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır, faydaları nelerdir

Kırmızı benekli alabalık faydaları oldukça fazla olan bir balık türürüdür. Canlı yutulmak suretiyle mide ve bağırsak sorunlarında, çiğ ve iç organları ile beraber sarılmak ya da zeytinyağına konarak elde edilen kremini kullanmak suretiyle ise çeşitli eklem rahatsızlıklarında, bel fıtığında, kırık sonrası hareket kısıtlılıklarında, felçlerde, adale ve kas sertliklerinde, kronik ağrılarda kullanılmaktadır. Kırmızı benekli Mercan balığı sarıldığı bölgedeki kas ve dokuları görülür şekilde yumşatmaktadır. Bu özelliği sayesinde hareket kabiliyetini artırmakta, egzersizleri kolaylaştırmakta ve ağrılar üzerinde önemli düzeyde azaltıcı etki oluşturmaktadır.Mercan balığı yüzyıllardır geleneksel tedavilerin en önemli unsuru olamuştur ve bu balık ile şifa bulduğunu belirten çok sayıda insan vardır.

 

Kırmızı benekli alabalık kremi ve canlı balık sarma tedavisi

Kırmızı benekli alabalık canlı olarak ilgili vücut bölgesine sarılabildiği gibi yine canlı olarak sudan çıktıktan sonra zeytinyağı içine konarak bekletilen çözelti krem şeklinde de kullanılmaktadır. Özellikle balığın bulunduğu yerden farklı ve uzak şehirlerde ikamet edenler için ikinci yöntem daha uygundur ve şifa açısından canlı balığı sarmaktan hiç bir farkı yoktur. Kırmıız benekli alabalık bireysel imkanlarla 1-2 saatten uzak mesafeye canlı olarak götürülemez. Canlı balık sarma uygulaması temindeki zorluklar nedeniyle çoğu zaman 1 defa yapılabilirken, krem formu kişi tarafından aylarca kullanılabilmektedir. Kırmızı benekli alabalık avı yasaktır; ancak doğal havuzlarda bu balığı sınırlı sayıda bulunduran köylüler vardır. Mercan balığı temini ve satışı ile ilgili diğer bilgiler için bize yazabilirsiniz.

 


mercan balığıKırmızı benekli alabalık vücudu  mekik şeklindedir ve yanlardan hafif basıktır. Yan tarafında ve sırt bölgesinde kırmızı benekler bulunur. Üzeri küçük pullarla kaplıdır. Renk bazı bölgelerde açık kahverengi, yan denge çizgisine doğru  daha açık tondadır. Karın bölgesi sarımtırak beyazdır. Operkulum üzerindeki büyük  siyah benek ayırıcıdır.Yüzgeçleri kahverengi ve turuncu renkte olup yüzgecin üzerindede kırmızı benekler yer almaktadır. Ebat olarak 40 cm boya ve 3 kg ağırlığa kadar ulaşabildiği bilinmektedir

 

Mercan balığı-Kırmızı benekli alabalık nerede bulunur, satışı ve fiyatları nelerdir?

Kırmızı benekli alabalık doğada içilebilir özellikteki soğuk sularda özgürece yaşar, bu nedenle sülüklü göl civarındaki alabalık tesislerinde kırmızı benekli alabalık yetiştirilememektedir. Ancak tedavi amaçlı kullanımlarda köylüler tarafından tutulan veya doğal ortamında, suni yem verilmeden balığın bulundurulduğu nadir yerler vardır. Bu nedenle fiyatı ne olursa olsun alınmaya değer bir balıktır. Bel fıtığı, sırt ve bacak ağrıları ile hareket kısıtlılığı gibi hastalıklarda kullanılmak üzere balığı bulunduran kişilerle ilgili bilgi için bizimle iletişim sayfamızdan irtibata geçebilirsiniz.


Kırmızı benekli alabalığın (Salmo trutta macrostigma) Yaşadığı bölgeler:

Kırmızı benekli alabalık (Salmo trutta macrostigma) dünya üzerinde Avrupa’nın güneyi,bazı Akdeniz adaları ve Kuzey Afrika’da yaşadığı bilinmektedir. Kökeninin Kuzey kaynaklı olduğu, glasiyal dönemle birlikte Akdeniz’e ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere ve Anadolu iç sularına geçtiği bildirilmektedir (Tortonase, 1954, Geldiay ,1968)  Mercan balığı Türkiye’de ise hemen her bölgedeki pek çok su kaynağında yaşar.Rakım olarak 100- 2300 m arasında olan ve  sıcaklığı 12-20 derece arasında kalabilen serin,tabanı çakıllı sularda,suyun  hızlı aktığı kaynağa yakın, bölümlerinde yaşarlar.Yaşadıkları sular genelde insanlar tarafından içilebilirliği bilinen temiz sulardır.

 

Kırmızı benekli alabalığın(Salmo trutta macrostigma) yaşadığı yerlerin bölgesel olarak dağılımı:
Kırmızı benekli alabalık (Salmo trutta macrostigma) Genel olarak doğu-batı;kuzey-güney yönünde çeşitli yerlerde yaşayabilmektedir. Ege havzası, Kaz Dağlarında bulunan derelerde, Manavgat ve Alara çayları, Ecemiş Çayı, Tohma Çayı (Fırat Nehri), Akdere (Ceyhan Nehri), Çatak Çayı (Dicle Nehri), Müküs Çayı (Dicle Nehri), Çoruh ve Aras nehirleri, Tortum Gölü, Pülümür(Fırat Nehri) ve Munzur Suyu (Fırat Nehri) yaşamakta olduğu (Aras ve ark., 1997) tarafından bildirilmektedir. Ceyhan nehir sistemine bağlı Fırnız, Kömür, Törbüzek, Hurman, Söğütlü, Nergele ve Aksu Çayları’nda bulunmaktadır(Kara ve ark., 2004; Alp ve ark., 2002 ). Yine Doğu, Güney, Kuzey-Batı Anadolu ve Trakya da yayılış göstermektedir. Bu alttür Kaz dağlarında, Dicle'ye akan Çatak çayında, Çoruh nehrinde, Istranca dağlarındaki sularda, Karadeniz'e akan Köprü çayında, Toroslardaki beş konak, Zindan deresi, Aykırı çayı, Alara çayı, Eşen çayı, Seyhan nehrinin yukarı havzaları, Uludağ, Sapanca gölü, Tortum şelalesi, Munzur nehrinde bilinmektedir (Geldiay ve Balık, 1988). Yine Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı  Tavşansuyu köy sınırlarında bulunan ve sülüklü göl’ün gideri olana Tavşansuyu deresinde nesli tükenme aşamasına gelsede az miktarda kırmızı benekli alabalığa(yöredeki adı ile mercan balığına) rastlanmaktadır.(İlhan Bozkurt,2012)


Mercan balığının-Kırmızı benekli alabalık- (Salmo trutta macrostigma) üreme şekli ve üreme dönemi

Kırmızı benekli Anadolu alabalığının (Salmo trutta macrostigma) üremesi doğal ortamda olduğu için satışı ve bu yolla çoğaltılması çok nadirdir. Mercan balıklarının erkekleri 2–3 yaşında, dişileri ise 3–4 yaşında cinsi olgunluğa erişir. Üreme döneminde erkek balıklar üreme bölgesine gelirler ve birden çok balıkla çiftleşerek üremeye katılırlar. Üreme döneminde dişi mercan balıkları üreme alanlarına yaklaşırlar ve erkelerle çiftleşirler. Daha sonra kendilerini güvende hissedecekleri derin su bölgelerine ve gölcüklere giderek üreme olgunluğuna kadar beklerler ve üreme zamanında daha sığ sulara sabah erken saatlerde ya da akşam üzeri gelerek yumurtasını bırakıptekrar derin yerlere giderler. Balıklar üreme döneminde beslenmeyi oldukça azaltırlar. Türkiye’de görülen kırmızı benekli alabalıkların üreme ve yumurtlama dönemi Eylül ayında başlar ve Ocak sonuna kadar devam eder. Rakımı yüksek derelerde ise üreme 1 ay kadar erken başlar(Ağustos ortaları). Daha düşük rakımlı yerlerde ise Ağustosta başlayıp Nisan ayına kadar üreme dönemi devam eder.

HES’ler: 
Hidro elektrik santrallerinin özellikle kaynağa yakın kurulan santrallerin dere akış hızını azaltması,iklimi etkileyerek su sıcaklığını 20 derecenin üstüne çıkarması,can suyunu yeterince verememesi,taşkınlar gibi nedenlerle balık neslini tüketen önemli etkenlerden biridir.


Balıklandırma faaliyetleri: 
Derelere bölgede yaşayan doğal balıkların türü ile kaynaşamayan ve uyum sorunu oluşturan balıkların iyi niyetle atılması sonucu diğer türlerin Kırmızı benekli alabalıkları(Salmo trutta macrostigma) zamanla ortadan kaldırdıkları bilinmektedir. Tıpkı sülüklü göle resmi görevlilerce atılan alabalık,kızılkanat gibi balıkların sülük neslini tükettiği gibi.


Balık üretim tesisleri
Üretim tesilerinin kaynağa ve kırmızı benekli mercan balığının yaşam alanlarının üst bölgelerine kurulması, havuz atıklarının dereye akması,dereye kaçan balıklar,salgın hastalıklar nedeniyle derede bulunan Kırmızı benekli alabalıkların (Salmo trutta macrostigma) hastalanarak veya yaşam alanlarını daraltarak ölmesine neden olduğu bilinmektedir.

Hazırlayan İlhan Bozkurt

İlk yayın tarihi: 05/01/2013

Copyright ©

Uyarı: Kaynak: www.suluklugol.com çalışır şekilde kaynak link eklenmeden kısmi alıntı yapılamaz.