Kırmızı benekli alabalık- mercan balığı

>>> Güncelleme - 10/03/2016 -

 

kırmıız benekli alabalık mercan balığıDoğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Alabalık İstasyonunda üretilen 5000 adet kırmızı benekli alabalık Bolu İli Mudurnu ilçesi Tavşansuyu Deresine bırakıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün gerçekleştirmiş olduğu söz konusu projede 2012 yılında Tavşansuyu Deresinden alınan anaç alabalıklardan 5000 adet kırmızı benekli yavru dere alabalığı üretilerek, anaçların alındığı sulara salındı.

 

Derenin gen kaynaklarının korunması hedeflendiği çalışmalarda yavru alabalıkların yerleştirilmesi sonunda, faaliyetin devamını sağlamak amacıyla bu senede Tavşansuyu Deresinden yeni anaç balıklar yakalanarak kan tazelemesi yapılması maksadıyla üretim İstasyonuna gönderildi. Bu anaçlardan elde edilen yavrular da 2014 yılında derelerimize bırakılacağı açıklandı.

 

Milli parklar genel müdürlüğüne açık uyarımızdır!
Tavşansuyu deresine bu dereden alınan ve yavrulatılan kırmızı benekli alabalık dışında başka türde balık yavrusu bırakılması bu balığın neslini tüketecektir, başka tür balık bırakılmaması konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Milli parklar geçmişte yetkililerin yaptığı hatayı hatırlamalı ve sülüklü göle bırakılan balıkların sülükleri yok etmesi gibi bir hatalı uygulama burada kesinlikle yapılmamalı!

 

Kırmızı benekli alabalığın yani mercan balığının faydaları

Kırmızı benekli alabalık halk arasında mercan balığı olarak bilinir ve geleneksel tedavilerde kullanılmaktadır. En sık kullanıldığı ve faydalanıldığı hastalıklar kireçlenme, bel fıtığı, hareket kısıtlılığı ve mide rahatsızlıklarıdır. Kireçlenme ve eklem sorunlarında mercan balığı vücudun ilgili bölgesine sarılıp bekletilirken mide rahatsızlıklarında ise küçük balıklar canlı olarak yutulmaktadır.

 

Kırmızı benekli alabalık (Salmo trutta macrostigma (Dummeril, 1858) hakkında ayrıntılı bilgi için kırmızı benekli alabalık yazımızı inceleyebilirsiniz

 

İlk yayın tarihi:24/08/2013