davlumbaz yaylası şenlikleri

Davlumbaz yaylası (Dokurcun Susuz Yaylası)

8-9 Temmuz 2017

Davlumbaz yaylası her yıl geleneksel olarak yapılan ve yoğun bir katılımın olduğu yayla şenliklerinin Sakarya-Bolu sınırındaki çoşkulu adresidir. Doğu Marmaranın gerçek yayla özelliği gösteren ve en güzel yaylası olan Davlumbaz yaylasında yayla şenlikleri tarihleri yaz başlangıcında karadenizliler derneği tarafından ilan edilmektedir. İlgili tarihler yaklaştığında facebook sayfamızdan ve web sitemizden her yıl duyurusu yapılmaktadır. Sayfamızı beğenerek yaklaşan tüm güncel etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. Bu yılki Davlumbaz yayla şenlikleri 9-10 Temmuz 2016 tarihlerinde yapılacaktır. Etkinlikler Cumartesi günü başlayacak olup Pazar günü akşama kadar devam edecektir.Yayla şenliklerine tek gün katılmak isteyenlerin Pazar gününü tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Cuma veya Cumartesi gelip çadır da kurabilirsiniz.

 

Resimleri büyütmek için üzerine tıklayın  

yayal şenlikleri davlumbazDavlumbaz Yayla şenliklerinden görüntüler

Davlumbaz yayla şenliklerine nasıl gidilir?

Akyazı'dan Dokurcun beldesine vardığınızda Dokrcun merkezden sağa ayrılan yoldan 15 km uzaklıkta bulunan Davlumbaz yaylası Göynük çubuk yaylası,Mudurnu susuz yayalası ve sülüklü göl yamacıyla sınır konumundadır. Yayaladan Sülüklü göl manzarasını seyredebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.

 

davlumbaz yaylası

 

Heryıl 3 gün boyunca yayla şenlikleri yapılan Davlumbaz yaylası doğu marmaranın tam yayla özelliği gösteren tek yaylasıdır.

 

 

 

 

 

dikmen yaylası çiğdemDavlumbaz yaylası özellikle Tavşansuyu köyü Susuz yayalası, ve Göynük Çubuk ve Arıkçayırı yaylalarına da sınır olması; Sülüklü göl ve Çubuk gölünün yayladan görülebilmesi, kekik kaplı otlakları ve alıç ağaçlarıyla görülmeye değer bir yerdir.

 

 

 

 

acelle yayalsı davlumbaz dokurcunMesafe olarak Dokurcun beldesinden ortalama 30 dakikalık uzaklıktadır. Davlumbaz yayalası gerçek yayla karakteristik özelliklerini görmek isteyenlere tavsiye edebileceğimiz önemli bir yayladır.

 

 

 

 

Sakarya'nın Hendek ilçe sınırlarında bulunan Dikmen yayla şenlikleri iki gün sürmektedir. 2017 tarihleri henüz açıklanmamaıştır. Ağustos ayında olması muhtemeldir. Açıklandığında facebook sayfamızda duyurusu yapılacaktır. 2014 yılı için yayla şenliklerinin tarihleri şu şekilde belirlenmiştir: 22-23 Haziran 2014. Her yıl olduğu gibi 2015 ve 2016 yıllarında da bu tarihler değişebilmektedir.O nedenle sitemizden güncel yayla şenliği tarihlerini yaz aylarında takip edebilirsiniz.

 

Çiğdem yaylası, sakaryanın Hendek ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Dokurcun ve Çiğdem Yaylası arası 18 km.dir. Bununla birlikte Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem Köyleri'ne, buradan da 1.500 metredeki Çiğdem Yaylası'na ulaşılabilmektedir. Yapısıyla ilgi çeken evlerin de bulunduğu yaylanın; "topukotu" olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile planlı bir çevrede oldukça hoş bir manzarası vardır. Yaylada her yıl temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yaylada yetişen sebze, meyveler ve hayvancılık tanıtılmakta, çeşitli eğlenceler yer almaktadır. Turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye'nin en güzel on yaylasından biri olarak seçilmiştir.

 

Acelle Yaylası ve yayla şenliği tarihi

Acelle yaylası nerededir? Acelle yayalası, Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nin 35-40 km. güneyinde yer alır. Acelle yaylasına nasıl gidilir: Ulaşım stabilize yoldan her tür kara taşıtı ile yapılabilmektedir. Yaylaya üç değişik güzergâhtan ulaşılabilmektedir. Birinci yol Beldibi, Boztepe, Çatalkaya üzerinden gider. İkinci yol Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak-Hasyatak köyleri üzerinden çalışır. Üçüncü yol ise Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak-Yanık yaylası güzergâhıdır. Bu yolların üçünün de az bir kısmı asfalttır. İlçe merkezinden yaylaya ulaşma süresi yaklaşık olarak 60 dakikadır. Yayla üç ayrı köy tarafından (Taşyatak-Hasyatak-Boztepe) ortaklaşa kullanılmaktadır. Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda mevcuttur. Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur. Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçmektedir. Bu dere üzerinde halk tabiriyle "Büyük Deniz" denilen 60-70 m. uzunluğunda 3-4 m. genişliğinde, derinliği tam olarak bilinemeyen doğal yollarla kaya kütleleri arasında oluşmuş bir su birikintisi mevcuttur. Enişte Deresi'nin yatak genişliği düz alanlarda 8-10 metreyi, kayalık arazilerde ise yer yer 2 metreyi bulur. Derede sazan türü pullu balıklar, kurbağa ve su kertenkeleleri mevcuttur. Dere suyu yaz mevsiminde oldukça sıcaktır. Zaman zaman bu sıcaklık 28-30º C yi bulur. Kurak geçen yaz sezonlarında, su tamamen çekilir. Yaylada her yıl temmuz ayının son haftası şenlikler düzenlenir. Şenliklerde Karadeniz yörelerine özgü yerel çalgılar-oyunlar çalınır ve oynanır. Dışarıdan gelenlerin kalabilecekleri otel-motel, kamp türü konaklama yeri olmayan yaylada, sürekli ikamet edenlerin ahşap evleri mevcuttur. Bunun dışında şenlik boyunca 200-250 civarında çadır kurulmaktadır

 

Diğer yaylalar hakkında daha fazla bilgi için yaylalar sayfamızı inceleyebilirsiniz

 

Hazırlayan İlhan Bozkurt

İlk yayın tarihi: 2013

Copyright ©