Batı karadeniz ve doğu marmara yaylaları

>>> Güncelleme - 01/03/2016 -

davlumbaz yayalasıSülüklü göle yakın bölgede Abant yaylası, Göynük yaylası, Susuz yaylası, Çiğdem yaylası, Açella yaylası ve Davlumbaz yaylası bulunmaktadır. Sülüklü göl'ün etrafı Davlumbaz yaylası, Çubuk yaylası ve Sususuz yaylası ile daire şeklinde çevrilmiş durumdadır. Her yıl yayal şenliklerinin yapıldığı bu yayların hepsinin zirvesinden göl manzarası görülebilmektedir.

 

davlumbaz çiğdem dikmen acelle yaylasıYaylalar kamp ve trekink yürüyüşleri için de idealdir. Sakarya il sınırı içinde bulunan Çiğdem, Katırözü, Soğucak, Sultanpınar, Acele, Karagöl, Kipriyan, Keremali, Kırca, Sulucaova, Çiçekli, Dikmen, Hamzapınar, İnönü, Belengerme, Güzlek yaylaları da gezmeye değer yerlerdir.

 

 

davlumbaz yaylası dokurcun

Akyazı'dan Dokurcun beldesine vardığınızda dokrcun merkezden sağa ayrılan yoldan 15 km uzaklıkta bulunan Davlumbaz yaylası göynük çubuk yaylası,mudurnu susuz yayalası ve sülüklü göl yamacıyla sınır konumundadır.

 

 

 

davlumbaz çubuk yaylası yaşar bozkurt öğretmenHeryıl 3 gün boyunca yayla şenlikleri yapılan yayla doğu marmaranın tam yayla özelliği gösteren tek yaylasıdır. Özellikle 2 yaylaya sınır olması,sülüklü göl ve çubuk gölünün yayladan görülebilmesi, kekik kaplı otlakları ve alıç ağaçlarıyla görülmeye değer bir yerdir. Mesafe olarak Dokurcun beldesinden ortalama 30 dakikalık uzaklıktadır. Yayla görmek isteyenlere tavsiye edebileceğimiz önemli bir yayladır. 


batı karadeniz yayalaları ve şenlikleri sülüklü gölHendek ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Dokurcun ve Çiğdem Yaylası arası 18 km.dir. Bununla birlikte Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem Köyleri'ne, buradan da 1.500 metredeki Çiğdem Yaylası'na ulaşılabilmektedir. Yapısıyla ilgi çeken evlerin de bulunduğu yaylanın; "topukotu" olarak adlandırılan çimle kaplı geniş alanı, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile planlı bir çevrede oldukça hoş bir manzarası vardır. Yaylada her yıl temmuz ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikte yaylada yetişen sebze, meyveler ve hayvancılık tanıtılmakta, çeşitli eğlenceler yer almaktadır. Turizmci, gezgin ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri tarafından Türkiye'nin en güzel on yaylasından biri olarak seçilmiştir.

 

Acelle Yaylası

Akyazı İlçesi'nin 35-40 km. güneyinde yer alır. Acelle yaylasına ulaşım stabilize yoldan her tür kara taşıtı ile yapılabilmektedir. Yaylaya üç değişik güzergâhtan ulaşılabilmektedir. Birinci yol Beldibi, Boztepe, Çatalkaya üzerinden gider. İkinci yol Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak-Hasyatak köyleri üzerinden çalışır. Üçüncü yol ise Taşburun-Ballıkaya-Taşyatak-Yanık yaylası güzergâhıdır. Bu yolların üçünün de az bir kısmı asfalttır. İlçe merkezinden yaylaya ulaşma süresi yaklaşık olarak 60 dakikadır. Yayla üç ayrı köy tarafından (Taşyatak-Hasyatak-Boztepe) ortaklaşa kullanılmaktadır. Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda mevcuttur. Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur. Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçmektedir. Bu dere üzerinde halk tabiriyle "Büyük Deniz" denilen 60-70 m. uzunluğunda 3-4 m. genişliğinde, derinliği tam olarak bilinemeyen doğal yollarla kaya kütleleri arasında oluşmuş bir su birikintisi mevcuttur. Enişte Deresi'nin yatak genişliği düz alanlarda 8-10 metreyi, kayalık arazilerde ise yer yer 2 metreyi bulur. Derede sazan türü pullu balıklar, kurbağa ve su kertenkeleleri mevcuttur. Dere suyu yaz mevsiminde oldukça sıcaktır. Zaman zaman bu sıcaklık 28-30º C yi bulur. Kurak geçen yaz sezonlarında, su tamamen çekilir. Yaylada her yıl temmuz ayının son haftası şenlikler düzenlenir. Şenliklerde Karadeniz yörelerine özgü yerel çalgılar-oyunlar çalınır ve oynanır. Dışarıdan gelenlerin kalabilecekleri otel-motel, kamp türü konaklama yeri olmayan yaylada, sürekli ikamet edenlerin ahşap evleri mevcuttur. Bunun dışında şenlik boyunca 200-250 civarında çadır kurulmaktadır

Soğucak Yaylası

Soğucak Yaylası 1100 m. yükseklikte. En yoğun dönemi Temmuz ayının ikinci haftasına denk gelen yayla şenlikleri zamanı. Yöre halkı ve çevre illerden gelen vatandaşların katılımıyla tam bir panayır havasında geçen “Soğucak Yayla Şenlikleri” bir gün sürüyor ancak yayla daha şenliklere bir hafta kala dolmaya başlıyor. Yayla şenlikleri boyunca, bisiklet ve at yarışları, karakucak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve sanatçıların katılımıyla halk konserleri düzenleniyor.

Soğucak yaylasına ansıl gidilir? Soğucak yaylası yol tarifi:

Soğucak Yaylası, Sapanca’ya 17 km. mesafededir. Sapanca-Muradiye köyü yönünden Erdemli köyüne gelmeden önce sağa ayrılan yolu takip ederek, 35 dakika kadar süren bir yolculukla yaylaya ulaşabilirsiniz.

Kırca Yaylası

Yayla, Karapınar köyünden 13 km uzaklıkta olup, 30 dakika mesafededir. Ali Fuat Paşa’ya 30-35 dakika uzaklıkta olan yayla civarında Menekşeoruç ve Menekşeolak köyleri bulunmaktadır. Her yılın Temmuz ayında yaylada şenlikler düzenlenmektedir.
Kırca yaylasına nasıl gidilir? Kırca yaylası yol tarifi: 
Pamukova’yı 2 km geçtikten sonra sağ taraftan Karapınar yoluna sapılmaktadır.

Keremali Yaylası

Akyazı’ya 17 km ve 30-35 dakika uzaklıkta olan Keremali Yaylası’nda yerleşim olup yayla evleri mevcuttur. Değişik yüksekliklerde birbirine yakın dört yayladan oluşmaktadır.

Katırözü Yaylası

Yayla, Pamukova’ya bağlı Eskiyayla köyü sınırları içerisindedir. Soğuk kaynak suları ve geniş piknik alanları il eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan yaylanın üst yanında bulunan mağarada hava sirkülasyonu olmakta ve sarkıt dikitler bulunmaktadır.
Katırözü yaylasına nasıl gidilir? Katırözü yaylası yol tarifi: Eskiyayla köyü (1125 m) üzerinden Katırözü Yaylası’na varılmaktadır.

Kipriyan Yaylası

Geyve’den 28 km (1.5 saat) mesafede olan Kipriyan Yaylası, Karapürçek-Güçücek’ten ise 22 km (1 saat) mesafededir. Kürklü köyü bu yol üzerindeki son köy olup buradan Kipriyan Yaylası ve daha da ilerleyerek Karagöl Yaylası’na ulaşılabilir.

Kipriyan yaylasına nasıl gidilir? Kipriyan yaylası yol tarifi: 
Taraklı istikametinde Doğantepe yol ayrımından sola dönülerek Kamışlı köyü yolu boyunca devam edilir. Kamışlı’ya gelmeden sağa ayrılan yola sapılarak Kipriyan yaylasının yoluna ulaşılır.

Sultanpınar Yaylası

Sultanpınar Yaylası orman ile çevrili geniş ve düzlük bir alana kurulmuş olup oldukça yeşil, huzur verici bir ortam sunmaktadır. Yaylada Olukbaşı Et, Mangal Tesisleri ve Sultanpınar Yayla Pansiyon faaliyet göstermekte, yayla evleri de mevcuttur.
Sultanpınar yaylasına nasıl gidilir? Sultanpınar yaylası yol tarifi:
Dokurcun yolu üzerinde olup Akyazı’ya 45 km mesafededir. Akyazı-Dokurcun istikametinde Beldibi köyü karşısından sağa dönerek Boztepe köyü yoluna ulaşılır. Şerefiye ve Beldibi köyleri arası 1 km mesafededir. Beldibi Sultanpınar Yaylası arası ise 16 km’dir.

Yanık Yaylası

Acele Yaylası’ndan 15-20 dakika mesafede olup yayla evleri mevcuttur.

Sulucaova Yaylası

Beldibi’nden 22 km mesafede olup, ulaşım 50 dakika sürer. Halen elektriğin olmadığı yaylaya en yakın elektrik direği 2.5 km uzaklıktadır. Yaylada yerli halkın yaz kış oturduğu yayla evleri mevcuttur.

Yörükyeri Yaylası

Dokurcun yolu üzerinde olup, Yörükyeri Yaylası’na Sultanpınar Yaylası üzerinden de ulaşılabilmektedir.

Çiçekli Yaylası

Dokurcun yolu üzerinde bulunan Çiçekli Yaylası, Denderiz’den 30 dakika mesafededir. Yayla evleri mevcuttur.

Çiçekli yaylasına ansıl gidilir?Yol tarifi: 
Sultanpınar Yaylası’ndan doğu istikametine ilerleyip, Yörükyeri Yaylası üzerinden ulaşılabilir.

Akar Yaylası

Çiçekli Yaylası’ndan yaklaşık 15-20 dakika mesafededir.

Haydarlar-Kuloğlu Yaylası
Akar yaylasına 10 dakika mesafededir. Davlumbaz Yaylası Haydarlar’a 10 dakika, Dokurcun’a 30 dakikalık mesafede olan yaylaya Dokurcun’dan güney istikametinde gidilerek Haydarlar köyü üzerinden de ulaşılabilir.

Dikmen Yaylası
Hendek İlçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Hendek ve Dikmen Yaylası arası 1,5 saattir. Hendek-Karadere üzerinden Dikmen ve Çiğdem köylerine, buradan da yaylaya ulaşılabilir. Orman gülleri ile ünlü olan yaylada elektrik mevcuttur.

Hamzapınar Yaylası
Taraklı Yaylası’nın 1 km aşağısındadır. Belengerme Tepesi’nin arka yüzünde kalan Hamzapınarı içimine doyum olmayan nefis bir soğuk suya sahiptir. Taraklı İlçesi’ne gelen konuklar Orman İletmesi tarafından düzenlenen halka açık piknik alanında doğanın tadını çıkarmaktadır.
Belengerme Yaylası
Taraklı İlçesi sınırları içerisinde yer alan yayla, Karagöl Yaylası sınırında Hamzapınar Yaylası bitişiğinde, Tuzla köyüne 1 km mesafededir. Belengerme Tepesi’nden bakıldığında tabiat harikası Karagöl Yaylası’nın tamamı görülebilmektedir.

İnönü Yaylası

Pamukova İlçesi sınırları içerisinde yer alan yayla, özellikle hafta sonları İzmit ve İstanbul’dan gelen ziyaretçilerin kamp yapmaları için gereken ortamı sağlamaktadır. İnönü Yaylası’ndan 20 dakikalık bir yürüyüşle, orman içindeki bir patika takip edilerek daha yukarıdaki Erikli Yaylası’na varılabilir. İnönü Yaylası’ndan doğrudan Hüseyinli köyü üzerinden Pamukova-Çilekli-Mekece yoluna da çıkılabilmektedir.
Güzlek Yaylası
Dokurcun yolu üzerinde ve Akyazı’ya 45 km mesafededir. Akyazı-Dokurcun istikametinde Beldibi köyü karşısından sağa dönerek Boztepe köyü yoluna ulaşılır. Her yıl Mayıs ayında çevre köylerden yaylaya gelen yaylaklar burada bulunan yayla evlerinde Kasım ayına kadar kalmakta, bu süre içinde yaban çileği toplayıp satmakta ve hayvancılık yapmaktadır.

Karagöl Yaylası

Etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile kaplı olan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir. İlkbaharda karların erimesiyle sularla kaplanan yayla, Nisan ayının ikinci yarısında, sular tamamen çekildikten sonra doğa harikası bir görünüm bürünmektedir. Yaylada her hafta Cuma günleri pazar kurulur ve o gün akşama kadar çeşitli şenlikler yapılır. Tamamen ahşaptan yapılmış yayla evleri ilgi çekmektedir. Her yıl yurt içinden binlerce insanımız burada kamp kurup konaklamaktadır.

Karagöl yaylasına nasıl gididlir?

Taraklı’nın 21 km kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinde yer alır.

Turnalı Yaylası

Dokurcun’a 40 dakikalık mesafedeki bir diğer yayalsdır.

 

Kayak Merkezleri:

Kartalkaya Kayak Merkezi: Kartalkaya kayak merkezi Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Bolu il merkezinin 38 km. güneydoğusunda, Köroğlu Dağı turizm alanı içerisinde yer almaktadır.Kayak alanı 1850–2200 m. yükseklik kuşağı üzerindebulunmaktadır. Yöre, yarı ılıman bir iklime sahiptir. Kartalkaya Kayak Merkezi ve çevresi orman örtüleri ile kaplıdır. Hakim rüzgâr yönü batı–kuzeybatıdır.Alp kayağı, kayaklı koşu (cross-country) ve tur kayağı için uygun koşullara sahiptir. Yılın 4 ayı (15 Aralık-15 Nisan) kayak yapmak mümkündür. Ortalama 250 cm. kar kalınlığı vardır.Kartalkaya’da, çeşitli aktiviteler sunan 3 adet otel mevcuttur. Kartalkaya’da toplam 28 adet pistin uzunluğu 30 km’yi bulmaktadır. Kartalkaya’daki 3 adet otelin toplam 1760 yatağı, 2 adeti telesiyej, 6 adeti teleski ve 3 adeti de baby-lift olmak üzere toplam 11 adet mekanik tesisi mevcut olup taşıma kapasitesi toplam 7000 kişi/saattir.

Esentepe kayak merkezi: Gerede’nin kuzeyinde, 1300 m. yükseklikte, kış sporları ve kayak imkanına sahip bir otelin bulunduğu yerdir. Asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Esentepe’ye bu isim bölgenin sürekli esmesi nedeniyle verilmiştir. Esentepe'nin 4 km kuzeyinde Arkut Dağı'nda bulunan pistlerde kayak yapılmakta ve her yıl uluslararası kayak yarışmaları düzenlenmektedir.

Kartepe kayak merkezi: İstanbul ve ankaraya yakın kayak merkezlerinden biridir.Merkezde bir adet otel bulunmaktadır.Yaklaşık yükseklik 1600m dir ve kar kalınlığı kış döneminde 3 metreye kadar ulşmaktadır. İzmitin sapanca yönündeki Kartepe belediye sınırları içindedir. Yolu asfalt ve betondur,yaz kış açıktır.

 

Hazırlayan İlhan Bozkurt

İlk yayın tarihi: 24/01/2011

Copyright ©